Mijn eigen weg naar de wijn is gelegd via de liefde voor mijn papa. Mijn verhaal is begonnen in de jaren zeventig en het sluit aan bij een ander verhaal dat al meer dan achtduizend jaar oud is. Dit eindwerk en het wijnproject waar we nu reeds een paar jaar aan werken zijn een ode aan mijn papa.

Nu bijna 50 jaar geleden ging hij in de bekende #Georgische wijnstreek, #Kacheti, bij de beste wijnboeren in de streek op zoek naar een perfecte wijn om de geboorte van zijn jongste dochter te vieren.

Hij kocht een grote hoeveelheid #bewaarwijn en deze bewaarde hij vervolgens met de grootste zorg en toewijding tot het voor hem belangrijkste moment van zijn dochter, m.n. haar trouwdag. En inderdaad, zelfs nu – 20 jaar na datum –  worden er nog steeds legendarische verhalen verteld over zijn vakkundige prestatie en over de toewijding waarmee hij de wijn gedurende 26 jaar bewaard had en tot een schitterende amberkleurige wijn gebracht had.

Dit verhaal inspireerde mij om – ondertussen al meer dan  5 jaar geleden – in een lokaal maatschappelijk wijnproject te stappen in de regio #Khartli. Wij wilden investeren in dit duurzame project. Samen met een lokale partner en een plaatselijke coöperatieve leggen we nu onze focus  op minder commerciële en op zeldzame autochtone druivenrassen. We hebben vooral aandacht voor de oude vinificatietradities om artisanale natuurwijnen maken. Onze eerste wijnproductie dateert van 2017. Ondertussen rijpen er verschillende wijnen in kleiamforen. Dit zijn de zogenaamde #qvevri’s. In 2018 is de #vinificatie gebeurd op basis van lokale, autochtone #druivenrassen.

Wijn maken in #qvevri is een unieke Georgische traditie die zijn oorsprong vindt diep in de Georgische geschiedenis (#georgianhistory). Het is onmogelijk om deze eeuwenlange traditie, die zonder onderbreking van generatie op generatie is doorgegeven, in een paar zinnen samen te vatten.

We verdiepen ons verder in de geheimen van de qvevri’s in de volgende post.
#www.elenqvino.be

Elene

Delen
Translate »