Dit is ons logo. De afbeelding is een abstracte voorstelling van een wijnstruik en de gekleurde vruchten symboliseren de kleuren van onze wijnen. We wilden graag een universeel begrijpbaar logo dat tegelijk verbondheid en authenticiteit uitstraalt.

Onze naam ‘ElenQVino’ is een samenstelling van mijn eigen naam, Elene, en Qvino. Elene betekent ‘licht’ in de zin van ‘licht schijnen’ en ‘qvino’ is het Georgische woord voor wijn. Het gaat hier om een transcriptie met Latijnse karakters. In het Georgisch ziet ‘qvino’ er als volgt uit: ‘ღვინო’. Klik hieronder voor de juiste uitspraak.

ღვინო

We geven de letter Q nog extra aandacht als de eerste – Latijnse – letter voor qvevri, de aarden amfoor waarin de Georgische natuurwijnen worden gevinifieerd.

Alle elementen zijn samengebracht en ontworpen door een creatieve student aan Sint-Lucas School of arts waar ik zelf ook nog student was.

België

En hoe zit het nu met de België-link? Wel, in 1996 onmoette ik mijn toekomstige Belgische echtgenoot tijdens studies in Duitsland. In 1998 huwden we en zijn we in België komen wonen. In 2000 deden we ons huwelijk nog eens over in Georgië.

Bij deze gelegenheid werd het eigenlijke zaadje gelegd voor de geboorte van ElenQVino.

Mijn papa was kort na mijn geboorte bij de beste wijnmaker in de beste wijnstreek de beste wijn gaan halen voor het huwelijksfeest van zijn dochter. Gemakkelijk heb ik het hem niet gemaakt. 27 jaar lang heeft hij de wijn moeten bewaren. Hiernaast een foto van ons huwelijksfeest met papa’s wijn vooraan. Klik op de foto om te vergroten.

Mijn papa heeft deze opdracht met veel zorg, toewijding, liefde en geduld tot een goed einde weten te brengen. De dag vóór mijn huwelijk gingen de mannen vol spanning naar de kelder om te kijken wat er van de wijn was geworden. Een paar minuten later kwamen ze glimlachend en met een dikke duim naar boven uit de kelder. De wijn was meer dan goed bevonden. Het was een topwijn – amberkleurig, sterk, zuiver en bijna Cognac.

Tot op de dag van vandaag doen nog verhalen de ronde over die magische wijn. Als 28-jarige was ik natuurlijk blij met dit geschenk en vooral met alle aandacht, maar het is pas later dat ik ten volle heb beseft met welke liefde en zorg papa dit geschenk jaar voor jaar had gekoesterd ter ere van zijn dochter. Het is niet makkelijk om op eenzelfde manier zijn ouders te bedanken. Eén van onze pogingen is de investering in de heropleving van zeldzame, autochtone druivensoorten en in de productie van wijnen die hopelijk ooit met die van papa kunnen wedijveren. Dit alles om de liefde van mijn vader te laten verderleven.


Investeren …

Om kwaliteit te kunnen garanderen volgen we de wijn van druif tot fles. In 2017 investeerden we in de opbouw van een biologische wijngaard van 4 ha met een zorgzame selectie van verschillende vooral inheemse druivenrassen. Samen met een partner bouwden we een bestaand wijndomein verder uit en verrijkten het met ondermeer een dertigtal qvevri’s (wijnamforen) en een labo – wat ons tot één van de grootste domeinen in de streek maakte. Deze realisaties worden inmiddels door een andere partij in dezelfde zin verdergezet terwijl wij op basis van de opgedane ervaringen een meer efficiënte aanpak proberen uit te werken die in lijn ligt met onze mogelijkheden en objectieven.

We hebben de voorbije jaren zeer nuttige ervaringen opgedaan op vlak van wijnbouw en wijnmaken. Deze werden aangevuld met doorgedreven opleidingen en natuurlijk met alle logistieke, commerciële en puur menselijke verrijking die hier in België opdeden bij het aanbieden van onze wijnen. Zo bouwden we zowel in Georgië als in België een uitgebreid netwerk op en kunnen we in Georgië de beste wijnen selecteren uit verschillende regio’s met een bijzonder groot assortiment aan stijlen en druiven. We bieden deze aan in België met de nodige omkadering. We nemen ook regelmatig geïnteresseerden mee naar Georgië om daar in levende lijve kennis te maken met de boeiende gastronomische en vinologische rijkdommen. Door wijn te laten proeven op zijn geboortegrond voelen we dat mensen hun kijk op de wijn veranderen en dat doet ons plezier. Intussen investeren we in Georgië verder in wijnbouw en wijnmakerij.

Natuurwijn in qvevri

Onze focus ligt op natuurwijnen zonder toevoeging van sulfiet die wordt geproduceerd volgens beproefde, eeuwenoude tradities, verrijkt met moderne kennis. Deze aanpak is niet de meest gemakkelijke, maar is bovendien zeer arbeidsintensief en dus ook delicaat en kostelijk. Bijvoorbeeld het onderhoud van de qvevri’s – ondergrondse klei-amforen – vergt enorm veel werk en aandacht. Ze geven de wijn door hun bijzondere mineralen, de eivorm en de speciale magie zijn uniek karakter. De natuurlijke Qvevri-wijnen nemen ook langer de tijd om te rijpen tot een stabiel product. Lees meer over Qvevri-wijnen. Deze authentieke, Georgische methoden krijgen trouwens meer en meer navolging in de Europa en de VS.

U kan ons beschikbaar aanbod volgen in de webwinkel.

Delen
Categorieën: Over Georgië

Translate »