Dit is ons logo. De afbeelding is een abstracte voorstelling van een wijnstruik en de gekleurde vruchten symboliseren de kleuren van onze wijnen. We wilden graag een universeel begrijpbaar logo dat tegelijk verbondheid en authenticiteit uitstraalt.

Onze naam ‘ElenQVino’ is een samenstelling van mijn eigen naam, Elene, en Qvino. Elene betekent ‘licht’ in de zin van ‘licht schijnen’ en ‘qvino’ is het Georgische woord voor wijn. Het gaat hier om een transcriptie met Latijnse karakters. In het Georgisch ziet ‘qvino’ er als volgt uit: ‘ღვინო’. Klik hieronder voor de juiste uitspraak.

ღვინო

Alle elementen zijn samengebracht en ontworpen door een creatieve student aan Sint-Lucas School of arts waar ik zelf ook nog student was.

België

En hoe zit het nu met de België-link? Wel, in 1996 onmoette ik mijn toekomstige Belgische echtgenoot tijdens studies in Duitsland. In 1998 huwden we en zijn we in België komen wonen. In 2000 deden we ons huwelijk nog eens over in Georgië.

Bij deze gelegenheid werd het eigenlijke zaadje gelegd voor de geboorte van ElenQVino.

Mijn papa was kort na mijn geboorte bij de beste wijnmaker in de beste wijnstreek de beste wijn gaan halen voor het huwelijksfeest van zijn dochter. Gemakkelijk heb ik het hem niet gemaakt. 27 jaar lang heeft hij de wijn moeten bewaren.

Ons huwelijksfeest met papa’s wijn vooraan op de foto

Mijn papa heeft deze opdracht met veel zorg, toewijding, liefde en geduld tot een goed einde weten te brengen. De dag vóór mijn huwelijk gingen de mannen vol spanning naar de kelder om te kijken wat er van de wijn was geworden. Een paar minuten later kwamen ze glimlachend en met een dikke duim naar boven uit de kelder. De wijn was meer dan goed bevonden. Het was een topwijn – amberkleurig, sterk, zuiver en bijna Cognac.

Tot op de dag van vandaag doen nog verhalen de ronde over die magische wijn. Als 28-jarige was ik natuurlijk blij met dit geschenk en vooral met alle aandacht, maar het is pas later dat ik ten volle heb beseft met welke liefde en zorg papa dit geschenk jaar voor jaar had gekoesterd ter ere van zijn dochter. Het is niet makkelijk om op eenzelfde manier zijn ouders te bedanken. Eén van onze pogingen is de investering in de heropleving van zeldzame, autochtone druivensoorten en in de productie van wijnen die hopelijk ooit met die van papa kunnen wedijveren. Dit alles om de liefde van mijn vader te laten verderleven.

Investeren …

Een drietal jaar terug zijn we met een Georgische partner beginnen praten over onze wijnplannen. Wij delen dezelfde toekomstgerichte visie die ook mijn papa uitdroeg. Het is ons doel om op duurzame en authentieke wijze de inheemse oude tradities en zeldzame wijn- en druivensoorten weer te doen heropleven.

Dit met respect voor de natuur, de omgeving en vooral ook voor de lokale bevolking en economie. Door te investeren en door de dorpelingen te betrekken bij ons initiatief kunnen we jonge mensen enthoesiasmeren en hen in eigen streek een toekomst geven in plaats van zich te laten opslorpen door de steden.

Daarenboven zit onze partner, Andro Barnovi, een lokale coöperatieve van wijnboeren voor met brede vertakkingen over heel Georgië. Zo zijn we verzekerd van een grondige expertise en een interessant netwerk voor de nodige ‘kruisbestuiving’. Lees meer over hoe Andro koos voor een nieuw leven met focus op natuurwijn.

… en opbouwen

Om kwaliteit te kunnen garanderen proberen we de wijn te volgen tot aan uw deur. Daarom zijn we de trotse eigenaars geworden van 4 ha wijngaard die een zorgzame selectie van verschillende vooral inheemse druivenrassen herbergt. Enkele van deze druivensoorten zijn zeer gereputeerd en worden momenteel slechts op een totaal van 10 ha gecultiveerd.

Dat wordt dus genieten op exclusief niveau! Via ons uitgebreid netwerk beschikken we daarnaast over een uitgebreide selectie aan druiven waarvan we de oorsprong kunnen verifiëren en die we kunnen omtoveren in heerlijke natuurwijnen.

Voor de wijnproductie bouwden met samen met de Kartli Wine Association een bestaand wijndomein verder uit en verrijkten we het met ondermeer een dertigtal qevri’s (wijnamforen) en een labo – wat ons tot één van de grootste domeinen in de streek maakt. Het domein biedt voldoende mogelijkheden om de heerlijke wijn in ideale omstandigheden te kunnen genieten.

Zo is er ondermeer een zomer- en winterras. We voorzien binnenkort ook enkele logeerkamers en een seminarieruimte.

Tot slot is er dus ElenQVino dat de wijn importeert en tot bij aan de deur brengt. Zo hopen wij uw wijnervaring tot op het hoogste niveau te brengen. Door deze sociaal en maatschappelijk verantwoorde aanpak en door het cultiveren van niche-producten zullen wij u elk jaar nieuwe en verrassende producten kunnen aanbieden.

Plaats

Onze wijnkelder en wijngaard zijn gelegen in de regio Shida Kartli (Midden-Georgië). De wijnkelder ligt niet zover van de regio-hoofdstad, Gori. De wijngaard ligt een dertigtal kilometer meer naar het oosten in de richting van de nationale hoofdstad Tbilisi.

We zijn dus niet gelegen in Kacheti, de klassieke, Georgische wijnstreek in Oost-Georgië. Wij hebben gekozen voor Midden-Georgië omdat deze regio in een ver verleden al bekend was voor zijn uiterst verfijnde en elegante wijnen. De Georgische koningen haalden destijds hun wijnen uit deze streek. Bovendien vinden een aantal zeer gereputeerde druivenrassen – zoals Chinuri – in Kartli hun geboortegrond. Door de planeconomie van de Sowiets werden veel van deze schatten op een zijspoor gezet. Ook de globale klimaatopwarming speelt een rol. Doordat onze wijngaard op op meer dan 800 m hoogte ligt, zijn wij minder onderhevig aan de klimaatopwarming – waarvan de wijnbouw de gevolgen als één van de eersten voelt. Door de langzame rijping en natuurlijk door de specifieke druivenrassen uit Kartli die wij opwaarderen, kunnen wij elegantere wijnen cultiveren met heel wat complexere aroma’s. Voor onze wijngaard hebben we verder nog zeer specifiek een omgeving gezocht die ver ligt van verstedelijking, industrie en van andere landbouw die door hun activiteiten het natuurlijk karakter van onze wijnen zouden kunnen beïnvloeden. Het magnifieke uitzicht op het Kaukasusgebergte nemen we er tot slot graag bij.

Methode

Onze focus ligt op natuurwijnen zonder sulfiet die we produceren volgens beproefde, eeuwenoude tradities, verrijkt met moderne kennis. Deze aanpak is niet de meest gemakkelijke, is bovendien zeer arbeidsintensief en dus ook delicaat en kostelijk. Bijvoorbeeld het onderhoud van de qvevri’s – ondergrondse klei-amforen – vergt enorm veel werk en aandacht. Ze geven de wijn door hun bijzondere mineralen, de eivorm en de speciale magie zijn uniek karakter. De natuurlijke Qvevri-wijnen nemen ook langer de tijd om te rijpen tot een stabiel product. Lees meer over Qvevri-wijnen. Deze authentieke, Georgische methoden krijgen trouwens meer en meer navolging in de Europa en de VS.

Next steps

De wijngaard is in wording en we verwachten steeds betere resultaten vanaf 2021. We zijn al klaar voor de wijnproductie en hebben inmiddels al een aantal jaargangen achter ons met heel wat experimenten die leidden tot aangename verrassingen en innovaties en soms ook tot eerder spannende momenten. Met natuurwijnen weet je namelijk nooit zeker waar je eindigt. Zo loopt ons verhaal ook. Het pad is uitgestippeld, maar de natuur wijst de weg.

Omdat Georgische wijn nog niet overal even bekend is in onze contreien zullen we onze wijnen in hun context plaatsen door mensen uit te nodigen naar ons domein in Georgië. Door wijn te laten proeven op zijn geboortegrond voelen we dat mensen hun kijk op wijn veranderen en dat doet ons plezier. We hebben nog heel wat ideeën om ons domein verder uit te bouwen in functie van wijnproductie, -innovatie, -didaktiek en – toerisme en puur -genot. We delen onze kennis met de andere boeren uit onze coöperatieve en zullen het educatief aspect van ons initiatief verder ontwikkelen. We laten de Georgische schoolkinderen bijvoorbeeld volop proeven van de wondere landbouwwereld. Zo werken we aan het duurzaam karkater van onze investering.

De eerste lading met een beperkte selectie kwaliteitswijnen wordt verwacht in oktober 2019. Langzaam zullen we het aanbod opdrijven, maar steeds met authenticiteit en kwaliteit hoog in het vaandel. U kan ons beschikbaar aanbod volgen in de webwinkel.

Delen
Categorieën: Over Georgië

In december verwacht ElenQVino een nieuwe lading natuurwijnen.

We houden u op de hoogte.

 
 

Translate »