In Georgië werd rond 6000 voor Christus al wijn gemaakt! Tot deze conclusie komen archeologen op basis van opgravingen in een gebied zo’n 50 kilometer ten zuiden van Tbilisi. Hier zijn de overblijfselen van twee dorpjes gevonden die tussen 6000 en 4500 voor Christus bewoond werden. Er werd ondermeer aardewerk teruggevonden met daarin eet- en drankresten.
Het oudste, gecultiveerde druivenpitje ter wereld is gevonden in Georgië en nu te bezichtigen in het nationaal museum van Tbilisi. Nóg een argument voor Georgië als bakermat van de wijn is taalkundig onderzoek dat de oorsprong van het woord voor wijn in het Georgische woord “ghvino” legt. Denk aan wine, vino, vin, etc. Ik vermeld graag nog het boek “Tasting Georgia” van Carla Capalbo. Hierin wordt de rijke culinaire geschiedenis van Georgië met wijn als de rode draad met veel smaak beschreven.
Momenteel telt Georgië ongeveer 525 inheemse druivenrassen waarvan helaas nog maar een kleine honderdtal gecultiveerd worden. Van deze honderd druivenrassen worden er 35 soorten effectief gecommercialiseerd. Enkele wijnmakers zijn opnieuw beginnen experimenteren met oude, “vergeten” druivenrassen. Zeldzame en vooral terroir-gebonden druiven opnieuw opwaarderen en op de markt te brengen is meteen ook één van onze eigen wijnprojectobjectieven.
Dit is geen evidente opgave. De jacht op de “herondekte” druif en het cultiveren ervan vraagt veel tijd, energie, investering en uiteraard nodige kennis en expertise.
Inmiddels zal het duidelijk geworden zijn dat wijn verweven is in de cultuur van elke Georgiër. Er wordt dikwijls gezegd dat bij dit volk wijn door de aderen stroomt.
De qvevri-wijn is één van de allerbelangrijkste tradities in de Georgische wijnmakerij. Zij wordt nog steeds in stand gehouden en kent vandaag een heuse heropleving. In het volgende deel leg ik uit wat te verstaan onder qvevri en qvevri-wijn.
Elene