In deze onrustige en bizarre tijden probeer ik naar stabiliteit en houvast te zoeken voor mijzelf en mijn naasten. Ik wil mijn steentje bijdragen tot positieve toekomstperspectieven en een vooruitblik koesteren naar betere tijden. Bovenal zoek ik op mijn eigen manier naar verbondenheid met anderen.
Wat is een qvevri?
De qvevri is de geboorteplaats van Georgische wijn. Hier gebeurt de metamorphose van druif naar wijn. In de Georgische geschiedenis hebben qvevri en qvevri-wijn altijd een bijzondere plaats gehad en in de Georgische cultuur nemen ze een belangrijke plaats in.
Helaas heeft de qvevri-techniek het in de loop van de geschiedenis ook moeilijk gehad. Tijdens de Sovjet-periode, voerde de overheid bijvoorbeeld een ver doorgedreven industrialisering door. Hierdoor werd het voortbestaan van de qvevri-traditie precair. Het Georgische volk heeft de traditie echter in privé-kringen verder gezet om ze nadien weer te kunnen laten opleven.
In 2013 werd de traditionele qvevri-vinificatiemethode erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Unesco. De methode wordt omschreven als een technologisch proces van fermentatie, vinificatie en veroudering (5-6 maanden) van de druivenmost, schil, steeltjes en pitten in een amfoor met de qvevri-wijn als resultaat.
Hoe werkt het?
De qvevri’s zijn amforen uit klei die in de grond tot aan de hals worden ingegraven in een wijnkelder (marani). In de qvevri wordt de wijn gevinifieerd en opgevoed. Qua etymologie verwijst het woord “qvevri” letterlijk naar “iets dat ingegraven is”.
Hier volgen enkele foto’s van de qvevri’s in onze marani.