Vandaag probeer ik het creatieproces van een qvevri in een notendop weer te geven. Het wordt een bijna praktische handleiding voor wie van plan is om zelf aan de slag te gaan … ?
We starten met de identiteit van de qvevri en die vinden we voor een groot stuk terug in zijn grondstof, de klei. Dit bouwmateriaal is doorslaggevend en heeft een belangrijke invloed op de smaak en aroma’s van de qvevri-wijn. Afhankelijk van de regio van herkomst en soms ook afhankelijk van de vorm worden deze klei-amforen anders benoemd. In West-Georgië bijvoorbeeld worden ze ook wel “churi” genoemd.
De vervaardiging van de qvevri is zeer arbeidsintensief en vergt een hoge mate van precisie, exacte timing, kunde, ervaring en geduld. Het maken van qvevri’s gebeurt tijdens de late lente en de vroege herfst. Dan is het warm en is er nog geen sprake van grote temperatuurschommelingen. De qvevri’s worden laag per laag met de hand gemaakt. Dit indrukwekkend ambacht is momenteel met uitsterven bedreigd.
Er zijn in Georgië maar drie regio’s – Kakheti, Imereti en Guria – waar men in specifieke dorpen de bijzondere qvevri-klei kan vinden. Dat zijn meteen ook de traditionele plaatsen waar deze qvevri’s nog gemaakt worden. Families hebben de kennis van dit oude ambacht door de generaties heen van vader op zoon doorgegeven.
Uit verschillende labo-analyses blijkt dat deze klei unieke mineralen bevat die enerzijds positief bijdragen aan de bescherming tegen ongewenste bacteriën en die anderzijds zorgen voor een merkbare verbetering van de wijnkwaliteit.
Het maximale volume van een Qvevri kan tot 2000 liter bedragen.
Het kleimengsel wordt met de hand laag per laag over ongeveer 5 cm rondom rond opgewerkt. De wanden van Qvevri zijn 4 tot 7 cm dik. Per dag kan men maximaal 1 tot 3 lagen aanbrengen – afhankelijk van grootte van de qvevri.
De volgende stap is het bakken van de qvevri’s in een oven. Deze oven wordt volledig toegemetst wanneer het bakken begint. Op de afbeelding hieronder ziet u een deel van onze qvevri’s in de oven die net wordt toegemetst. De temperatuur wordt langzaam opgedreven tot 1000°C. Het vuur in de oven wordt met hout opgestookt. Het bakken van de qvevri’s in de oven duurt zes tot acht dagen.
Tenslotte wordt de nog (warme) qvevri langs de binnenkant met bijenwas ingestreken. Dit natuurlijk product zorgt ervoor dat alle poriën en kleine spleten gedicht worden. Dit voorkomt dat ongewenste microben of schimmels kunnen binnendringen. Op de afbeelding hiernaast worden onze qvevri’s met bijenwas behandeld.
Volgende week meer …
Elene