Het is beter één keer met je eigen ogen te zien en met je eigen mond te proeven dan duizend keer te horen.
Meer dan achtduizend jaar wijncultuur zitten in de Georgische geschiedenis vervat.
De parel van de Kaukasus én de bakermat van de wijn
Georgië, de parel van de Kaukasus én de bakermat van de wijn, trekt de laatste tien jaar bijzondere belangstelling van wijnkenners en natuurliefhebbers.
De wieg van de wijn, zo bevestigde een groep internationale onderzoekers in 2016 toen zij de oudste deeltjes wijn-steenzuur vonden op zo’n 50 km van de hoofdstad Tbilisi.
Dit feit verbaasde geen enkele Georgiër. Net zoals België ondenkbaar is zonder bier en chocolade is Georgië geen Georgië zonder wijn. Het absolute belang van de wijntraditie in dit land wordt niet alleen aangetoond door wetenschappelijke observatie, maar ook door de versmelting van dit nationale product met de Georgische cultuur, kunst, natuur, geschiedenis en levenswijze.
Eeuwenoude, mooie traditie
Mijn persoonlijke band met wijn dateert van bij mijn geboorte. Nee, mijn moeder gaf me geen wijn in plaats van moedermelk. De liefde en vreugde van mijn vader bracht de wijn in mijn leven door een eeuwenoude, mooie traditie te volgen. Ter gelegenheid van mijn geboorte kocht hij een voorraad excellente bewaarwijn op om er later een bijzonder belangrijk moment in het leven van zijn dochter mee te vieren. En jawel, 26 jaar later genoot ik tijdens onze bruiloft van deze buitenaardse Rkatsiteli-wijn. Dit mooie gebaar wees mij de weg naar de wereld van wijn en later naar onze wijngaard, de opleiding tot sommelier-conseil enz.
Inmiddels is wijn mijn passie geworden. In 2016 is de droom om zelf wijn te maken realiteit geworden en sinds 2019 laat ik Belgische wijnliefhebbers hier en in Georgië genieten van onze wijn.
“It’s better to see once with your own eyes than to hear a thousand times”
Met deze wijsheid in het hoofd neem ik kleine groepjes wijnliefhebbers drie keer per jaar mee op een wijntrip naar Georgië.
Dan show ik onze rijke wijntraditie, de eeuwenoude vinificatie-methode, de enorme biodiversiteit aan druivenrassen en de sociaal-economische context van de Georgische wijnbouw. We gaan ter plaatse proeven van het rijke culinaire erfgoed en genieten van de prachtige natuur en architectuur. We verdiepen ons in de geschiedenis om alle ervaringen beter te kunnen plaatsen.
Dankzij de beroemde Georgische gastvrijheid kunnen we zo aan den lijve ondervinden hoe wijn in het dagelijkse leven van elke Georgiër is ingebed. Niet te verbazen dat dit concept een breed publiek aanspreekt en dan in het bijzonder de wijnkenners.
Onze natuurwijnen maken we op ambachtelijke wijze in qvevri’s
Ik ben erg blij dat de Europese wijnliefhebber de rijkdom en het typische karakter van Georgische wijn waardeert. Onze eigen ElenQVino-wijnen werden meermaals geprezen in tijdschriften en toprestaurants en dat maakt mij bijzonder trots en dankbaar.
Onze natuurwijnen maken we op ambachtelijke wijze in qvevri’s (aardenkruiken) en met de lange
schilweking.
Tegelijk innoveren we tijdens het vinificatieproces om nieuwe smaken en evoluties in onze wijnen te krijgen. Alles wat we doen, gebeurt met liefde en respect voor denatuur en we zetten ook voornamelijk in op inheemse druivensoorten.
Onze amberwijnen onderscheiden zich van andere door hun verfijning, elegantie, zuiverheid en intensiteit van aroma’s en smaken.
Omdat we op kleine schaal ambachtelijk produceren en mede door de principes van natuurwijn is elke wijn uniek en dus steeds een nieuwe ontdekking.
Lang leve ons allen
De politieke onrust en oorlog in Oekraïne zaaien twijfel om Georgië op de lijst van droombestemmingen te zetten. Dit is jammer, maar Georgië blijft op post met zijn rijke cultuur, natuur en met zijn ongelofelijke wijntraditie.
Ik sluit mijn verhaal af met een woord dat in Georgië veelvuldig over de tong gaat. Gagvimardjos! Dit wordt gezegd bij het klinken en betekent zoveel als “Lang leve ons allen”.