Qvevri-wijnen onderscheiden zich door hun stabiliteit, hoge bewaarcapaciteit, hun natuurlijke glans, de sterke tannines en de zeer intense aroma’s en smaak. We wijzen ook op de vergaande verfijning van de qvevri-wijnen die wordt bekomen met de verzachting van de scherpe zuren door de malolactische gisting die in de qvevri’s spontaan opstarten.
Qvevri-wijnen worden door kenners en liefhebbers van natuurwijnen op basis van deze kenmerken herkend en gekozen. Andere wijndrinkers die meer voor de klassieke varianten gaan, zullen bij de eerste slok qvevri-wijn vaak een ‘schokeffect’ ervaren. In de meeste gevallen komt de appreciatie reeds na de tweede of derde slok.
Deze kenmerken komen voort uit de gebruikte materialen en het compromisloze vertrouwen in de natuurlijke processen zonder onnatuurlijke gisten of andere toevoegingen en ook zonder moderne apparaten die de natuur in deze of gene pasvorm proberen te dwingen.
Door het gebruik van karakteristieke druivenrassen met deze methode is ook de wijnmaker zelf overgeleverd aan de heerlijke grillen van de natuur. Het is die natuurlijkheid die je proeft in de intensiteit.
We zullen hier niet de woorden ‘beter’ of ‘slechter’ in de mond nemen. Qvevri-wijn is duidelijk anders als je hem naast de klassieke wijnen zet.
Helaas zijn er zowel op nationaal als op internationaal niveau momenteel nog steeds maar een beperkt aantal ‘officiële’ inschalingssystemen uitgewerkt voor de qvevri-wijnen. Referentiepunten zijn dan ook moeilijk aan te duiden. Maar maakt het wel zin om de natuur te gaan classificeren?