Artikel uit KEN WIJN-magazine jaargang 16, nr. 32. Het artikel werd geschreven door Harry Gielen en Georges Gielen van de Commanderij Kempen met foto’s van Harry Gielen.

Onze pelgrimstocht gaat niet naar Santiago de Compostella, Mekka of Prayagraj! Net zoals een wijnmaker zoekt naar methoden om zich te verbeteren, zo zoekt commanderij Kempen naar andere, betere of nog
onbekende wijnen. Tijdens deze zoektocht werd onze aandacht getrokken door de fantastische Georgische quote (vrij vertaald naar het Engels):

“PERFECTION IS THE CHILD OF TIME.
WE GAVE OURS 8.000 YEARS OF EXPERIENCE TO GROW!”

Onderzoekers ontdekten effectief acht scherven aardewerk van 8.000 jaar oud, op zo’n 50 km ten zuiden van Tbilisi, met sporen van wijnsteenzuur en malvidine, een plantaardig pigment. Dit zijn typische
indicatoren van wijn. De Kaukasus mag zich dus terecht de bakermat noemen van gecultiveerde druivengisting.

Geproefd

De wijnen uit onze degustatielijst komen uit de belangrijkste wijnregio: Kakhetië. We proefden vier witte wijnen, waarbij vooral gemikt werd op diversiteit, en vier rode wijnen, allen gemaakt van de saperavi druif. Het zijn dus vooral de productiemethoden die voor de smaakverschillen zorgen.

Witte wijnen

Tsinandali 2016, Rkatsiteli Domein Mosmieri

De Tsinandali werd, na een korte schilmaceratie, gerijpt op stalen tanks. De wijnstokken zijn 15 jaar oud. Er werd geoogst in september 2016. Licht goudgele kleur. Matig intens aroma, zeer fris. Vooral aalbessen, rabarber en vanille toets voeren de toon aan. De aanzet is wat streng, met een bittertje. Daarna volgt een toets van vanille. De afdronk is zeer droog met een lichte hint van sherry. Een zeer aangename en interessante wijn.

Kondole Mtsuvani – kisi 2016

e Mtsuvani is een combinatie van mtsvane en kisi. In september 2016 wordt handmatig geplukt, met een verdere selectie in de kelder. Deze wijn rijpt vijf maanden op stalen tanks, vergist met wilde gisten en onder frequente omroering. Licht goudgeel gekleurd met een licht oranje schijn in de rand. Het chardonnay-aroma komt verrassend naar boven met het typische boter toetsje, vanille, doch overwegend zacht en floraal. De wijn heeft een zachte, doch volle aanzet met mooie zuren en een bitter toetsje. In het middenstuk komt hij wat rond over, met zuren van fris fruit. Een aangename wijn met in de afdronk een speels pompelmoes toetsje.

Peradze – Rkatseli, 2016 Qveri

Deze Paradze is de eerste Qvevriwijn van de avond. Na de oogst in oktober 2016, vindt de traditionele maceratie plaats gedurende vijf maanden. Daarna gebeurt de afwerking gedurende 10 maanden op eikenvaten. De diep goudoranje gekleurde wijn heeft een aanzet van zuur fruit, later sinaasappel. Na walsen steken minerale toetsen, muskaatnoot en mandarijn de kop op. In de mond valt een licht oxidatieve toets op, zeer droog en gedragen door mineralen. De afdronk is lang, complex en aangenaam. Fruitige tonen van perzik en abrikoos komen duidelijk naar voor. Een zeer mooie sappige wijn die veel interesse opwekt.

Vinoterra Kisi 2016, Qveri

Deze Vinoterra is een monocépage kisi, op basis van manueel geoogste druiven begin september. Een verdere selectie wordt doorgevoerd bij aankomst in de kelder. Na een zachte persing dalen het druivensap, schillen en pitjes af in de Qvevri. Na zes maanden heeft de magie zich voltrokken. Cognac kleurige wijn geurt mooi complex en doet vooral aan zurig fruit denken. Doet denken aan oude geuze en noten; overwegend aangename etherische geuren. Start met een mooie volle, doch droge aanzet. In het midden een ronde toets met kenmerken van wit fruit, peer en appel. De frisheid wordt gevormd door duidelijk aanwezige mineralen. De afdronk is zeer lang. Dit is een super lekkere, complexe wijn, die perfect in evenwicht is. Daardoor komt hij ook zeer elegant over.

Rode wijnen

Satrapezo Saperavi, 2015, Qveri

De Satrapezo is de eerste kennismaking met de separavi, en een bruggenbouwer tussen Georgische traditie en moderne vinificatiemethoden. In augustus vindt een groene oogst plaats. De oogst verloopt manueel met een selectie op het einde van september. Na een zachte persing gaan het sap, de pitjes en de schil samen in de Qvevri gedurende een maand. De afwerking gebeurt 24 maanden in eikenvaten, daarna komt de wijn nog zes maanden in de fles tot rust alvorens hij verkocht wordt. Diep karmijnrood, inkt, zeer intens. Een duidelijke houttoets aangevuld door vanille, zwart fruit, kruidigheid en gebrande koffie in de geur. Het aroma komt verrassend zwaar over, vooral na de fijnheid van de Vinoterra
Kisi. In de mond worden we overladen met pakken rood en zwart fruit, gebrande koffie, aangevuld met crème karamel. In de afdronk heb je vooral retro zwart fruit. Dit is wel een krachtpatser, waar zuren en tannine mooi in balans zijn.

Saperavi, Vita Vinea, 2016

De wijn wordt geproduceerd met de traditionele Kakheti-methode, wat inhoudt dat het vergisten van de druiven voor de termijn van zes maanden in een Qvevri plaatsvindt zonder toevoeging van gist. Deze wijn krijgt een afwerking op eik en wordt gebotteld zonder filtratie.
Vol robijnrood. Hij geurt zacht, met een mooie blend van rood en zwart fruit. Hierbij zijn rabarber en minerale toetsen herkenbaar op de achtergrond. Hij heeft een zeer frisse geur. Een complete smaak. In de aanzet krijg je een goede vulling van rood en zwart fruit, met duidelijk herkenbare kersen en krieken. Een mooie kruidigheid en een aangenaam vegetaal toetsje vervolledigen het palet. Hij is zeer elegant, waarbij de rijpe, aangename tannine mooi op zijn plaats zit. Een zeer mooie sappige wijn.

Vinoterra Saperavi 2015

De wijngaard vanwaar deze saperavi druiven afkomstig zijn, bevat wijnstokken tussen de 30 en 50 jaar oud. De Vinoterra Saperavi krijgt een maceratie van 21 dagen in Qvevri. De houtrijping werd uitgevoerd in Franse eikenvaten voor een periode van 12 maanden. Deze wijn wordt gebotteld zonder filtratie. Kleur: intens, diep karmijnrood. Hij heeft een romig, overvloedig en vol aroma van vanille en vers fruit, met vooral kersen en bramen. Zeer aangenaam en droog in de mond. Wat opvalt is vooral rood en sappig fruit. De zuren en tannine zijn mooi in evenwicht. De afdronk is overwegend sappig en elegant. Dit is een zeer aangename en mooie wijn.

Solomnishvilli, Saperavi Budeshuri 2008

In deze wijn wordt de saperavi geflankeerd door de budeshuri, een lokaal ras uit Kakhetië. De druiven werden hand geplukt en geselecteerd in oktober 2008. Zowel de saperavi als de budeshuri zijn afkomstig van 75 jaar oude wijnstokken. De vergisting gebeurt volgens de traditionele Qvevri methode. Intens, robijnrode wijn. Het is een uitbundig en complex aroma. De rokerige toetsen worden aangevuld met een mooie kruidigheid en rood fruit. Verder is hij vlezig en vol met een aangename pinottoets, zeer sappig en tegelijk mineraal. Een zeer mooie aanzet in de mond wordt getypeerd door rood fruit en vanille. Verder vallen vooral een mooie sappigheid, elegantie en zeer rijpe tannine op. Naast de pinottoets vertoont de
wijn ook de complexiteit van de syrah. De afdronk is zeer lang, sappig en boeiend. Dit is ontegensprekelijk een topwijn!

Qvevri wijnkelder met ingegraven amforen

Wijncultuur

Geografisch ligt Georgië in één van de beste klimaatgordels voor wijnbouw. Minstens 15% van de bodem bestaat uit kalksteen. Georgië telt negen erkende wijnregio’s, verdeeld in 18 beschermde appellaties. De
voornaamste wijnregio is Kachetië, waar 65% van de Georgische wijngaarden en 14 appellaties gelegen zijn.
De wijncultuur is ingeburgerd in elke Georgische familie, en zo wordt alles gezegend en gevierd met wijn. Zodra een kind kan spreken, heeft het de toelating en het recht om wijn te drinken. De familietradities van
wijnproductie werden geperfectioneerd door grootschalige wijnboeren. Sinds Georgië een vrij land is volgen lokale wijnmakers bijscholing in Italië, Frankrijk en Duitsland. Dit zorgt voor zowel traditionele als moderne vinificatiemethoden.
De echte helden van de Georgische wijnbouw zijn de Qvevri-producenten. Qvevri-kruiken worden tot een week lang gebakken in grote ovens, verwarmd met houtvuur tot temperaturen die oplopen tot 1.000°C. De afwerking volgt door een dun laagje bijenwas binnen in de Qvevri te smeren om deze waterdicht en glad te maken. Vervolgens wordt de Qvevri in een kelder tot aan de nek begraven. De kunst om Qvevri te maken wordt bewaard in een paar families die deze kennis van generatie op generatie doorgeven. Traditionele producenten voeren een wachtlijst van zo’n twee jaar. UNESCO erkende in 2013 de traditionele Georgische methode voor wijnproductie in Qvevris als immaterieel cultureel erfgoed.

Wat hebben we geleerd?

De degustatie was een onverhoopt succes, getuige daarvan het enthousiasme van de aanwezige leden. Zowel de zoektocht als de degustatie zelf waren een boeiende en leerrijke ervaring. We kregen onvergelijkbare smaken, boeiende wijnen en memorabele smaakervaringen. Het was een organoleptische roller coaster die nog lang in ons geheugen zal gegrift staan!

Delen
Translate »