Beste iedereen, 

Beloofd is beloofd. Ik ben in mijn eindwerk voor de opleiding sommelier-conseil gevlogen. Hier komt dus het eerste deeltje. Het is een samenvattende inleiding van mijn eindwerk  #syntra midden vlaanderen- opleiding #sommelier-conseil met enkele sfeerfoto’s voor jullie. 

Reacties zijn altijd welkom …

Mijn eindwerk begin ik graag met een legende die het ontstaan van Georgië beschrijft. Dat is de legende die  Georgiërs graag bij elk feest (“#supra”) en bij elke samenkomst, herdenking, …  vertellen. Elk feest heeft een #tamada. Dit is een soort ceremoniemeester die de toasts aan tafel stuurt en ervoor dient te zorgen dat de gasten niets tekort komt. Het is de tamada die deze legende tijdens een toast (“#sadgegdzelo”) met veel  trots aan de aanwezigen vertelt.

Elke “tamada” voegt er naar eigen goeddunken hier en daar nog een extra ontroerend detail aan toe om het verhaal spannender en interessanter te maken. Uiteraard wordt deze toast met een stevig glas goddelijke drank, met name Georgische wijn- #Ghvino, gedronken. De legende gaat als volgt: 

Toen God na de schepping land toewees aan land toewees aan alle volkeren, hielden de Georgiërs een groot feest en dronken hun wijn op de gezondheid van God. Daarom kwamen ze te laat. God zei hen dat alles al verdeeld was en dat niets meer over was. “Geen probleem”, zeiden de Georgiërs en ze nodigden God uit op hun feest. God vond de Georgiërs zo leuk dat hij hun zijn eigen stuk grond gaf. 

#Georgië is een land in de Zuidelijke Kaukasus vlak op de grens tussen Oost-Europa en West-Azië

Steekkaart:
Opppervlakte: 69.700 m².
Inwoners: Een  kleine 4 miljoen.
Officiële landstaal: Georgisch.
Regeringsvorm: Parlementaire republiek.
Hoofdstad: #Tbilisi (mijn geboortestad).
Klimaat: Gevarieerd continentaal en subtropisch, steppeklimaat, bergklimaat, zeeklimaat.
Bodem: Minstens 15% van de bodem in Georgië bestaat uit kalksteen, vulkanisch gesteente, zwarte leisteen en klei.

Het stukje eigen paradijs dat God aan de Georgiërs geschonken heeft, trok veel aandacht en was van bij het begin erg  gewild door andere volkeren. Denk aan de Oude Grieken, de #Argonauten, die geleid door #Jason naar Colchis – toenmalig Georgisch gebied aan de Zwarte Zee –  kwamen om er #het Gulden Vlies te zoeken en te verwerven.

Deze #Griekse mythologie dateert van rond 1300 voor Christus. Dat mysterieuze Gulden Vlies werd bewaakt door een draak, maar wat was het nu eigenlijk? Een gouden schapenvacht van de god Chrysomallos? Of misschien het recept voor een goddelijke en verrukkelijke drank  die de mensheid een geluksgevoel gaf en bovendien een uitstekend middel was om de economische groei van het land op te trekken? Inderdaad, in deze tijden was deze streek reeds berucht om zijn wijnen.

Volgende week deel 2 …
#www.elenqvino.be

Elene

Delen
Translate »