Om de Georgische wijnbouw beter te kunnen begrijpen is het noodzakelijk eerst de socio-economische omstandigheden en context beter te begrijpen. De keuze qua type wijnbouw ligt bij de wijnmaker zelf. In de meeste gevallen verkiest de wijnboer die qvevri-wijn maakt om de wijnbouw op natuurlijke, dikwijls zelfs op bio-dynamische wijze, te laten verlopen. Bij voorkeur gebeurt dit zonder technologische en chemische bijsturing en inmenging. Het hele gebeuren is gebed in respect voor de natuur en de natuurlijke processen. 

Men streeft naar het verbouwen van kwalitatieve en gezonde terroirgebonden, hoogstaande druiven en niet naar kwantiteit. De meest voorkomende en bekendste druivenrassen – te vergelijken met “Chardonnays en Pinot Noirs van Georgië” in Europa – zijn Saperavi voor de blauwe druif en Rkaziteli voor de witte druif. In Kartli – waar wij onze wijn maken – zijn de regio- en terroirgebonden druiven Chinuri en Goruli Mzvane voor de witte druiven en Tavkveri en Shavkapito voor de blauwe druiven.

Chinuri
Goruli-Mtsvane
Tavkveri

Shavkapito

De qvevri-wijnmaker verbouwt zijn eigen druiven. Het hele proces de onderhoudsactiviteiten in de wijngaard en het maken van de wijn in de marani (wijnkelder) worden in de meeste gevallen telkens door dezelfde individuen uitgevoerd. Momenteel bewerken we zelf een oppervlakte van 4 ha met de mogelijkheid om te verruimen.


Groetjes,

Elene

Delen
Translate »