Ingebed in het sociale weefsel
Wijn is een wezenlijk onderdeel van het sociale weefsel in Georgië. De Georgische geschiedenis en het maatschappelijk gebeuren zijn doorspekt met wijngerelateerde onderwerpen die op hun beurt vervat zitten in een systeem met eeuwenoude, maar nog steeds zeer actieve ceremonieën en rollen. Zo wordt er aan elke feesttafel een tamada aangesteld. Deze ‘ceremoniemeester’ zorgt voor het welzijn van iedereen aan tafel – gevulde glazen – en stuurt de speeches aan die door de tafelgenoten volgens geijkte regels worden afgestoken. Dit speech schema biedt een kader voor het drinken van de wijn en na verloop van tijd geeft het drinken van de wijn een kader voor de toespraken.
In elk geval bestaat Georgische wijn binnen een zeer solide context en is het niet de bedoeling om hem zomaar zonder meer te consumeren. Je drinkt hem bewust, met de juiste gastronomische begeleiding en vooral samen met goede vrienden, onverwachte gasten of familie. Het is een sociaal, emotioneel, historisch en maatschappelijk product en daarom is het belanrijke deze aspecten mee in beschouwing te nemen als je de Georgische wijn wilt doorgronden. Wijn is een duidelijke symbool in de Georgische cultuur.
Amforenwijn – De Qvevri
In West-Europa en op de meeste andere plaatsen in de wereld maken we al eeuwenlang wijn in eikenhouten vaten. De Georgiërs hebben tot aan de dag van vandaag vastgehouden aan hun eigen tradities die al 8000 jaar verder teruggaan in de geschiedenis. In hun wijnkelders (marani) hebben ze zogenaamde Qvevri’s – aardewerken amfora’s – ingegraven en daarin wordt de wijn gemaakt. Alleen de mond van de kruik steekt boven de grond uit en wordt afgesloten met een houten deksel. Als je goede wijn wilt maken, dan moet het sap koel vergisten. En in de grond van de kelder is er een stabiele, koele temperatuur. Een interessante bijdrage over de werkwijze met qvevri’s vind je in Wat zijn qvevri-wijnen?.
Oranje wijnen, een nieuwe sensatie
Rode Georgische Qvevri wijnen zijn fruitig en hebben heel wat body. De witte druiven worden met schil, steeltjes en pitjes volgens bepaalde verhoudingen vergist en hierdoor krijgen ze een diepgele, soms oranje-achtige kleur. Vandaar dat ze ook wel oranje of amber wijnen worden genoemd. Het aroma van oranje wijnen is onvergelijkbaar met dat van witte wijnen. Oranje wijnen hebben een veel steviger structuur en dikwijls tannine. Ze vormen een verrassend compromis en openen tal van mogelijkheden op gastronomisch vlak. Het is een 8000-jarige innovatie voor onze smaken.
Explosief potentieel
De Georgiërs zijn trots en ze zijn zich terdege bewust van hun rijkdom. Het land is gevuld met uitstekende wijngaarden en telt ongeveer vijfhonderd oeroude, inheemse druivenrassen die nu voorzichtig weer worden opgewaardeerd en gecultiveerd. De meeste geëxporteerde rode wijn is gemaakt van de Saperavi druif. Vaak zijn ze vrij stevig, dieprood met een smaak waarin je drop en laurier herkent en met mooie tannines. De witte wijnen van de Mtsvane en Rkatsiteli druif zijn internationaal het meest in trek. Die zijn fruitig met verkwikkende zuren. Ook interessant maar (nog) veel minder bekend zijn druiven als Tsolikouri, Chinuri, Mtsvivani Kakhuri, Tavkveri, Khikhvi, Shavkapito en Aleksandrouli.
ElenQVino stelt zich als doel om het Georgisch wijnerfgoed op duurzame manier tot bij haar klanten te brengen en om de wijnervaring te verrijken.