Oranje wijnen zijn in Europa pas vrij recent op de kaarten verschenen en werden een regelrechte hype. Inmiddels hebben ze het niveau van hype overstegen en worden ze in wijnmiddens erkend als een interessante nieuwe speler met een duidelijk potentieel.
Voor deze wijn worden witte druiven gebruikt. De aparte, amberachtige kleur wordt namelijk bekomen doordat de schil meegenomen wordt in het fermentatieproces. Dit is anders dan bij witte wijn waar het vruchtvlees direct na het persen wordt gescheiden van de druivenschil. Deze schillen geven kleurstoffen af waardoor de wijn zijn typische kleur krijgt. Kleur en smaak zijn sterk afhankelijk van de soort druif, de hoeveelheid schillen en de duurtijd van contact tussen vruchtvlees en schillen. Hoe langer het contact, hoe stabieler de wijn en hoe langer hij kan bewaard worden.
In Georgië wordt dit productieproces meestal uitgevoerd in de zogenaamde qvevri’s. Dit zijn grote amforen die in de grond zijn ingegraven. Ze bepalen door hun bijzondere techniek en eigenheid mee het karakter van de oranje wijn.
Qua smaak vind je in oranje wijnen heel wat tannines die je in witte wijn niet proeft. Ze hebben steeds een zeer uitgesproken smaak die heel anders is dan die van de gewone witte wijn. We herkennen kruidigheid met hints van citrusvruchten en tropisch fruit. Ze zijn stevig en tonen een zekere complexiteit. Daardoor zijn ze gastonomisch zeer breed inzetbaar – ook met vleesgerechten.