Dit artikel werd geschreven door Simonne Wellekens en is verschenen in De Standaard Life & Style op 13/05/2023.

Kun je lekkere wijn maken in amforen?

Amforawijn, die rijpt in uit klei vervaardigde kruiken, wint aan populariteit – ook op klassieke wijndomeinen. Maar wat is het precies, en ook: welke wijn is zijn (meer)prijs waard? Wijnkenner Simonne Wellekens proeft voor.

De meest authentieke amforawijn is die uit Georgië, waarbij schillen, pitten en steeltjes mee vergisten. De uit klei vervaardigde kruiken worden in de grond geplaatst, waardoor ze een koele en stabiele temperatuur krijgen. De kruik fungeert er als gistingstank en/of rijpingsvat. Moira wordt gemaakt met de chkapadruif, een van de vele inheemse rassen die haast verdwenen is. De oogst wordt vergist met de historische methode. Na zeven maanden rijping wordt de wijn overgebracht naar een stalen tank, waar hij geklaard wordt.

Dit is een pure amberwijn met een goudgele kleur en een intens aroma, waarin rokerige elementen, wilde honing, en gekonfijte sinaasappelschil zich ontwikkelen. Hij opent met een volle aanzet. Smaken van rijpe mirabel, mispel en gekonfijt fruit worden opgefrist door fijne zuren. De afdronk is beendroog, met een lichte bitterheid in de finale. De wijn past bij gegrilde groenten en kruidige gerechten.

19,85 euro
https://elenqvino.be/product/moira-2020/https://elenqvino.be/product/moira-2020/
Elenqvino.be

Delen
Categorieën: PersQvevriReportagesWijn

Translate »