Het unieke is dat we ook eigen wijnen verkopen, gerijpt in ingegraven amforen

(Het laatste nieuws dd. 19 mei 2021)

In The Box in de Dampoortstraat is pas een nieuwe wijnwinkel geopend. Tot eind augustus kan je hier terecht om Georgische natuurwijnen te proeven, samen met lekkere Georgische hapjes, en om naar de verhalen erachter te luisteren.

Jill Dhondt, Sabine Van Damme 19-05-21, 16:14 Laatste update: 16:53
(Artikel in het Laatste Nieuws)

ElenQVino heet de nieuwe pop-up in de Dampoortstraat. Achter de bar staat Elene Melikidze (49), opgegroeid in Georgië en 23 jaar geleden naar Gent gekomen voor de liefde. Ze was toen op Erasmus in Duitsland net zoals haar toekomstige man, en is erna met hem meegereisd. Haar liefde voor haar vaderland en de Georgische wijnen heeft ze meegenomen naar hier.

Eigen wijngaard

“Georgië is de bakermat van de wijn. Ook vandaag nog groeit elke Georgiër daarmee op, het is deel van ons dagelijks leven. Bijna elke Georgische familie maakt wijn. Eén van de vaste tradities wanneer een kind geboren is, is dat de vader liters wijn gaat kopen, soms tot honderd liter. Dat bewaren ze tot een speciale gelegenheid, zoals wanneer dat kind trouwt. Bij mij is het ook zo gegaan: mijn vader had tachtig liter wijn gekocht bij mijn geboorte, om het te schenken op mijn trouw. Op dat moment besefte ik nog niet echt wat dat betekende, dat is pas een paar jaar geleden gekomen. Ik heb altijd een heel goede band gehad met mijn vader. Vijf jaar geleden, nadat hij al gestorven was, hebben mijn man en ik een wijngaard gekocht in Georgië, niet ver van waar ik ben opgegroeid, als ode aan hem. Samen met een lokale wijnboer maken we daar nu in wijn, in ingegraven klei-amforen. Daar doen ze dat al achtduizend jaar zo.”

Degustaties

Elene richtte een online shop op om haar natuurwijnen te verkopen, maar wilde graag dichter bij de klanten staan. Daarom opende ze de pop-up. Daar kan je niet alleen haar eigen wijnen proeven, maar ook andere wijnen van kleine Georgische boeren. Daarbij krijg je heerlijke Georgische hapjes geserveerd. Zodra het kan wil Elene ook degustaties geven. “Dan vertel ik niet alleen over de wijnen, maar ook over de geschiedenis erachter, over het eten dat erbij past. Plus, ik ben geen reisbureau, maar ik geef met plezier ook reisadvies.” Als de pop-up aanslaat, zou Elene uitkijken voor een permanente vestiging, eventueel samen met andere partners.

ElenQVino is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 22 uur.

Elene Melikidze in ElenQVino in de Dampoortstraat.
Elene Melikidze in ElenQVino in de Dampoortstraat. © Jill Dhondt
Een selectie huisgemaakte wijnen.
Een selectie huisgemaakte wijnen. © Jill Dhondt
Delen
Categorieën: PersPopupReportagesWijn

Translate »