En zoals beloofd, gaan we vandaag verder met het vinificatieproces in de qvevri. Het fermentatieproces met de omzettting van suikers naar alcohol wordt in de qvevri enkel opgevolgd. Het wordt niet bijgestuurd. Tijdens dit proces verhoogt de temperatuur van de massa en ontstaat er schuim op de bovenste laag in de qvevri. Zie hiernaast een foto uit onze eigen wijnkelder.  

De hoge temperaturen zetten andere processen spontaan in gang zoals bijvoorbeeld de malolactische gisting/fermentatie. Hierdoor worden de scherpe appelzuren omgezet in zachte melkzuren. De melkzuren remmen de kans op het ontstaan van ongewenste bacteriën en bevorderen de autosterilisatie van de wijn. Dit draagt bij tot de smaakkwaliteit en de complexiteit van de wijn. 

De qvevri wordt vervolgens hermetisch afgesloten. Naargelang het gewenste resultaat wordt het vinificatieproces in de qvevri door de wijnmaker voortgezet gedurende drie tot zes maanden. Zie tekening hiernaast.

In primeur nog een foto van onze nieuwe qvevri-wijnen van de jaargang 2018. Vanaf volgende week staan zij online op onze webshop.

Elene

Delen
Translate »