Dit artikel verscheen in De Standaard Magazine dd. 16/12/2023.
Geschreven door Simone Wellekens.
De groeiende vraag naar natuurlijke producten creëerde ook in de wijnwereld een nieuwe categorie: de zogenaamde natuurwijnen, toch wel de hype van deze eeuw. Sommige wijnproducenten willen terug naar de ambachtelijke bereiding. De oeroude techniek komt uit Georgië, de bakermat van onze wijncultuur, waar hele trossen druiven – zowel witte als rode – gisten in kleien qvevri’s, amforen die tot aan de hals ingegraven worden in de aarde. Witte wijnen zijn heel aromatisch en tegelijk krachtig, afhankelijk van de gebruikte druivenrassen. De uit aarde gebakken amforen zijn inmiddels bijzonder in trek in Europa. Elke wijnkelder heeft er wel een paar om te experimenteren.
Het resultaat van een witte wijn vergist met de schil leidde de zogenaamde oranjewijnen in, niet vergelijkbaar met de klassieke witte wijnen. Limes heeft een intens oranje kleur, geurt naar gedroogde citrusvruchten, wat hooi en honing. De smaak is zacht en rond met delicate zuren, opvallend sappig en fijn met een droog einde, waarin wat nootachtige bitterheid opduikt.