Corona of niet, dit is een ideaal moment om het over lekkere wijn en passende gerechten te hebben. We zijn hopelijk allemaal bezig met de voorbereidingen voor een onvergetelijk Kerst- of Nieuwjaarsdiner. Mijn tweede wintergerecht heb ik gisteren gemaakt en uitgebreid getest met één van onze rode wijnen – de Shavkapito

Vleesbrood met krieken vs Shavkapito

Voor onze Shavkapito besloot ik te beginnen met een Vlaamse klassieker die tevens de lievelingskost is van mijn jongste dochter- vleesbrood of Fricandon met krieken. Voor dit gerecht neem ik varkensgehakt. Het is iets vetter en dit past uitstekend bij de speelse zuren van deze wijn. Dit type gehakt zal de tannines niet onderdrukken, maar perfect laten uitkomen. De fruitige en zure smaak van de krieken zijn een evidente match. De lichte rokerigheid van de Shavkapito zal een interessante touch geven aan dit ovengerecht. 

Voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 – 800 gr varkensgehakt.
  • 1 ei.
  • 1 versnipperd sjalotje
  • 2 soeplepels paneermeel
  • Peper en zout.
  • Muskaatnoot.
  • 1 stokje kaneel.
  • 1 soeplepel maizena.
  • 1 pot krieken op sap.  

De bereiding gaat als volgt.

  1. Verwarm oven op 180°C. 
  2. Meng het gehakt, het ei, het versnipperd sjalotje, het paneermeel, de muskaatnoot, het zout, de peper zeer goed door elkaar.
  3. Maar een langwerpige bol en leg hem in een goed ingevette ovenschaal.
  4. Bak gedurende 40 minuten bakken.
  5. Bedek de ovenschaal met zilverfolie en laat nog 10 minuten verder bakken.
  6. Zet de oven uit en laat het vleesbrood in de oven nog een vijftiental minuutjes rusten.
  7. Warm het sap van de krieken – zonder de krieken dus – op en laat het indikken met behulp van de maizena. 
  8. Doe dan de krieken bij het ingedikt sap en laat heel kort opkoken.

We eten dit gerecht met aardappelpuree. Het is een ideaal wintergerecht en brengt warme en speelse ‘fruitigheden’ in deze koude winterse dagen. De wijn kan erbij geserveerd worden op 14 C°.

Mijn tweede gerechtje voor de Shavkapito-wijn is een echte topper uit de georgische keuken.

Auberginerolletjes met kruidige notenpasta en granaatappelpitjes 

Tijdens eerdere degustatie-workshops die we hebben gegeven, werd dit gerecht zeer gesmaakt. Het past perfect bij een goede Shavkapito. De mooie speelse zuurtjes van granaatappel passen goed bij de opvallende fruitige zuurtjes van de wijn. De gegrilde aubergines met hun intense smaak zorgen ervoor dat de rokerige toetsen mooi in harmonie blijven en ze accentueren nog de rijke smaak van het gerecht.

De lijst met ingrediënten voor vier tot zes personen is eenvoudig.

  • 2 grote aubergines.
  • 200 gr gemalen walnoten.
  • 1 grote gesnipperde ui.
  • 3 teentjes look.
  • 1 klein bosje verse koriander.
  • Een halve granaatappel.
  • Zonnebloem- of olijfolie.
  • 1 soeplepel witte azijn.
  • Zout.
  • Cayennepeper (poeder).
  • 1 soeplepel fenegriek.
  • 1 soeplepel korianderpoeder.
  • 1 soeplepel georgische saffraan. Deze kan vervangen worden door kurkuma.
  • Liefhebbers van pikante gerechten kunnen zich verder nog uitleven met rode pepers in poedervorm.

Zo maken we onze auberginerolletjes.

  1. Snij de aubergines in de lengte en bestrooi ze met het zout.
  2. Laat de aubergines minimum 2 uur rusten.
  3. Pers het vocht uit de aubergines en bak ze daarna in een pan met veel olie.
    Een andere mogelijkheid is om de aubergines in de oven gedurende 20 minuten op 200° af te bakken. 
  4. Leg de gebakken aubergines op wat keukenpapier.

Nu is het tijd voor de notenpasta.

  1. Meng de walnoten met de kruiden en maak ze heel fijn, bijvoorbeeld in een keukenrobot.
  2. Bak de versnipperde ui in 2 soeplepels olie. 
  3. Voeg de geplette look toe en haal van het vuur.
  4. Voeg de gemalen walnoten met kruiden toe aan de gebakken ui en look.
  5. Voeg er de fijngesneden verse koriander aan toe.
  6. Kruid bij naar believen met de cayennepeper.
  7. Voeg 1 soeplepel wijnazijn en zout toe volgens eigen smaak. Gebruik ook 1 à 2 soeplepels warm water zodat de notenmassa goed smeerbaar is. 
  8. Als alles goed gemengd is, voeg je de granaatappel – vooraf netjes schoongemaakt natuurlijk – toe en meng je nog eens alles goed door elkaar.

Tot slot de auberginerolletjes mooi afwerken.

  1. Smeer de gebakken aubergineflapjes in met de notenpasta – 1 soeplepel per flapje – en vouw ze op of maak een rolletje.
  2. Laat de ingesmeerde aubergines minimum 2 uur rusten. 

Deze auberginerolletjes maken in Georgië deel uit van elke feestdis. Je kan ze eten met wit brood zoals een ciabatta. 

Bij dit gerecht zou ik de Shavkapito net iets koeler serveren, zo’n 13-14 °C. 


Om onze Shavkapito-wijn beter te kunnen kaderen geef ik nog wat nuttige informatie mee.

De Shavkapito-druif is uiterst zeldzaam en daardoor uniek. Geschat wordt dat er wereldwijd maar enkele tientallen ha van deze soort verbouwd wordt – allemaal in de Kartli-vallei, waar ook onze eigen wijnkelder gelegen is. Ze levert goede uitgebalanceerde en elegante wijnen die ooit de voorkeur genoten van de georgische koningshuizen. De Shavkapito-wijnen zijn van nature uit eerder laag in alcoholgehalte en hebben een neus van rokerig leder en tabak met een hint van anijs en vult het smakenpallet verder aan met zure kers een een hint van zoethout in de afdronk. Onze wijn is ongefilterd.

Neus: Klein rood fruit, kriek, lactische toets van yoghurt.

Mond: Uitgesproken aroma’s van krieken en kolnoeje. Speelse zuren en tannines.

Ideale schenktemperatuur is 14 à 16°C.

Schitterend met deze gerechten: Deze rode wijn is een mooi alternatief voor mensen die geen witte wijn lusten en toch willen combineren met vis. Deze wijn past uitstekend bij geroosterd of gegrild lam of rundsvlees, wild gevogelte en tomatensauzen. Zeker ook bij pizza, aubergine- en pastagerechten en gebakken vis op mediterraanse wijze. Het kan echter ook bij stevige, vette gerechten met bijvoorbeeld choucroute.

Laat u inspireren door Simon Woolf. Zeven redenen waarom ik van Shavkapito hou.We verwijzen nog graag naar De juiste gerechten bij de juiste Georgische wijn. Dit artikel op de ElenQVino blog geeft een algemeen overzicht om de juiste gerechten aan de juiste Georgische wijnen te koppelen.

Delen