Dit artikel werd geschreven door Joël Broekaert in het NRC Handelsblad dd. 17 juni 2021. Lees het artikel in NRC Handelsblad.

Mees legt ondermeer uit wat natuurwijn is en waarom ze er zo van houdt.

„Natuurwijn betekent: wijn met zo min mogelijk toevoegingen. In conventionele wijn mogen zo’n zeventig verschillende stoffen worden toegevoegd; van sulfiet voor conservering tot gecultiveerde gisten of eiwitten om te filteren. In natuurwijn worden geen pesticides in de wijngaard gebruikt, de fermentatie is met de wilde gisten, er wordt niets bij gegooid in de kelder en het wordt niet gefilterd.”

„Dat geeft lichtere wijn, sappiger vind ik het. Het heeft meer smaakfacetten. Wijn met al die toevoegingen voelt alsof het is platgegooid. Natuurwijn is voor mij driedimensionaal. Het heeft veel meer lengte en diepte. Dat is eindeloos veel interessanter.”

“Met natuurwijn – en dat is de reden waarom ik denk dat ik deze baan heb, zonder de klassieke wijnopleiding – is dat toch echt anders dan met conventionele wijn. Hoe de wijn zich gedraagt is nóg meer afhankelijk van de stijl van de wijnmaker en van het weer. Omdat er zo weinig wordt toegevoegd om de wijn te stabiliseren, heb je echt te maken met unieke producten. Was het warm vlak voor de oogst? Was er vorst in het voorjaar? Dat heeft allemaal invloed op hoe de wijn reageert; op rijping, op zuurstof.”

Delen
Categorieën: NatuurwijnWijn

Translate »