Dit gerechtje paste perfect bij onze rode Tavkveri wijn uit 2018. Contacteer Elene gerust om een goed alternatief voor deze wijn te vinden.

Onze Tavkveri-wijn van 2018 was juist ideaal om wille van zijn intense smaak van zwarte rijpe bessen, uitgesproken kruidigheid van winterse kruiden zoals tijm, laurier en tegelijk aanwezigheid van een levende fruitigheid. Al deze aroma’s en smaken passen perfect bij een stoverij van fijn wild zoals ree.

Voor dit gerecht is een wijn nodig met voldoende rondeur – smaakkracht – met lichte secundaire toetsen zoals truffel, intense, zwarte chocolade en gestoofde pruimen. Deze toetsen harmoniëren perfect met dit winters gerecht. Het malse vlees, de veenbessenconfituur, de kruidenbundel, de peperkoek en de wijn zelf lieten onze kersttafel stralen dit jaar. We zullen natuurlijk niet wachten tot het volgend kerstfeest om onze Tavkveri te genieten.

Hieronder volgt een korte beschrijving van ingrediënten en bereiding. Ik heb de ree geserveerd met Gratin Dauphinois, princesseboontjes en een fijne mix van paddenstoelen in roomsaus.

Dit heb je nodig voor vier personen

* 650 gr reeragout.
* 1 ui.
* 1 teentje look.
* 1 soeplepel bloem. 
* 300 ml rode Tavkveri-wijn.
* 400 ml wildfond.
* 20 gr pure chocolade.
* 1 bouquet garni.
* 90 gr veenbessencompote.
* 45 gr peperkoek.
* 25 gr mosterd.
* Peper en zout. 

Bereiding

  1. Verhit een klontje boter in een kookpot.
  2. Bak de reeragout langs alle zijden mooi bruin aan. 
  3. Haal de stukken vlees uit de pot en hou ze opzij. 
  4. Smelt in dezelfde pot opnieuw een klontje boter en bak er de fijngesnipperde ui en de look in aan. 
  5. Voeg het vlees opnieuw toe en bestrooi het met een laagje bloem. 
  6. Voeg hier vervolgens de wijn, de wildfond, de chocolade, de bouquet garni, de veenbessencompote, de peperkoek ingesmeerd met een laagje mosterd, peper en het zout aan toe. 
  7. Roer nu alles goed door elkaar. 
  8. Laat de ragout een tweetal uurtjes pruttelen op een laag vuurtje alvorens te serveren.

De wijn zou ik vooraf een uurtje aëreren en serveren op 15°-16° om te zorgen dat alle aroma’s en smaken goed tot uiting komen.


We verwijzen nog graag naar ons artikel De juiste gerechten bij de juiste Georgische wijn. Dit artikel op de ElenQVino blog geeft een algemeen overzicht om de juiste gerechten aan de juiste Georgische wijnen te koppelen.

Delen
Categorieën: GastronomieRecepten

Translate »