Dit is één van mijn lievelingsgerechten “à la Provençal” uit mijn kindertijd. De geur en smaak van dit gerecht roepen nostalgische gedachten bij mij op en doen me denken aan het lekkere eten van mijn mama.
Een topgerecht voor vegetariërs ook. De naam van het gerecht doet al vermoeden dat het recept ooit via Zijderoute vanuit het Midden-Oosten (Perzië) naar Georgië binnengebracht.
Hieronder volgt een korte beschrijving van ingrediënten en bereiding.
Past perfect bij één van de frisse rosé-wijnen van ElenQVino.
INGREDIËNTEN
****************
Voor 4 personen.
- 500 gr aubergines (+/- 4 stuks).
- 500 gr aardappelen (+/- 4 stuks van middelmatige grootte).
- 1 ui.
- 1 rode paprika.
In Georgië hebben de paprika’s een fijne schil en ze zijn zachter en zoeter van smaak dan de paprika’s die we hier in België vinden. - 600 gr gepelde vleestomaten.
- 1 groene pikante peper.
- 4 teentjes look.
- ½ bundel van verse paarse basilicum.
In Georgië gebruiken we paars basilicum. Het is heel intens van smaak en geur. - ½ bundel verse koriander.
- 6 soeplepels zonnebloemolie.
- Zout en peper.
BEREIDING
************
- Was en snijd de aubergines in de lengte. Maak er 6 tot 8 sliertjes van en leg ze in een ruime kom.
- Bestrooi de auberginesliertjes met 1 soeplepel zout.
Zorg ervoor dat het zout overal is. - Leg iets zwaars op de aubergines en laat 30 minuten rusten.
- Aardappelen schillen en in blokjes snijden.
Eén aardappel wordt een achttal blokjes. - Versnipper de ui fijn en haal de pitjes uit de rode paprika. Snijd de paprika in reepjes.
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Haal de pitten uit de groene pikante peper en snij die in fijne reepjes.
- Snijd de look en de verse kruiden fijn.
- Begin met het bakken van aardappelen in een diepe ruime pan met 2 soeplepels olie. Doe een deksel op de pan.
- Bak de aardappelblokjes ongeveer 5 minuten op hoog vuur tot ze een licht gouden kleur krijgen.
- Haal de aardappelblokjes uit de pan en leg ze opzij.
- Wring de aubergines uit en zorg ervoor dat al het vocht eruit is.
- Doe 3 soeplepels in dezelfde pan en bak ze gedurende ongeveer 5 minuten mooi bruin. Roer regelmatig om.
- Haal de aubergine uit de pan en leg opzij.
- Doe de resterende olie in de pan en bak de ui.
- Voeg na 2 minuten de pikante pepers toe en na 3 minuten voeg je de paprika toe. Roer regelmatig om tijdens het bakken.
- Na ongeveer 3 minuten doe je de vooraf gebakken aardappelen erbij en daarna de aubergines. Regelmatig omroeren.
- Nu kan je de tomatenblokjes toevoegen.
- Goed omroeren en doe het deksel erop.
- Laat dit ongeveer 20 minuten sudderen en blijf regelmatig omroeren.
- Nu voeg je look, zout en peper toe volgens smaak.
- Op het laatste voeg je er de verse kruiden aan toe.
- Laat dan nog 1-3 minuten verder sudderen.
Serveren
*********
Bij dit gerecht hoef je geen garnituur te serveren, maar ik vond het zeer lekker met vers wit georigsch of italiaans brood (Ciabatta). Of het kan natuurlijk ook met stokbrood.
De rosé wijn mag tijdens de warme zomerdagen wat frisser geserveerd worden op 10 tot 12°C. Hij mag echter gerust ook iets warmer gedronken worden om de smaken ten volle te kunnen genieten.
Indien je toch liever naar de westerse klassiekers wil grijpen, dan zijn fijne pastagerechten ideaal voor deze wijn. Maar ook de salades zoals de Niçoise of salade met zalm en groene asperges of een salade met gegrilde kip, walnoten en cranberries met frambozendressing. En tijdens de warme weekenddagen zal deze wijn perfect passen bij BBQ-gerechten met vrienden en familie.
Bekijk zeker ook onze afdeling Georgische keuken.