Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen.

600 gr rundergehakt
300 gr varkensgehakt
2 uien (rood) – zeer fijn gesneden
4 teentjes knoflook – zeer fijn geplet of gehakt
½ bosje verse koriander (zeer fijn gehakt)
200 gr droge berberries
3 sl droge vleeskruiden
1 kl blauwe fenegriek
1 kl gemalen korianderzaad ( kinza)
½ kl cayennepeper
2-3 witte tarwebloem (paneermeel)
4-6 sl olie
1-2 kl zout
Voor de saus: 500 ml Saperavi (of andere rode wijn), 100 ml runderbouillon, 2 laurierblaadjes, 1 soeplepel bruine suiker, 3 soeplepels cassisgelei (home made van Elene is natuurlijk het lekkerst), 50 gr droge berberries, zout, zwarte peper.

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten (vlees, uien, knoflook, verse kruiden, droge kruiden en bessen) door elkaar.
  2. Maak middelgrote balletjes en wentel ze door wat bloem. Bak ze dan goed aan in een ruime pan met olie. Bak ze eerst goed op het hogere vuur, draai alle kanten om en bak dan verder op een zachter vuur (15-20 min).
  3. Laat de balletjes in een grote kom op keukenpapier afkoelen.
  4. Nu de saus. Giet de wijn en de bouillon in een kleine steelpan.
  5. Voeg de laurierblaadjes toe en laat ze inkoken zonder deksel.
  6. Juist wanneer de saus goed begint te koken, voeg je de bruine suiker, cassisgelei en berberries toe.
  7. Kruid met zout en peper en laat dit mengsel 45 tot 60 minuten op zeer laag vuur inkoken tot de vloeistof tot de helft is gereduceerd. Giet de saus vervolgens door een zeef.
  8. Als de saus klaar is, giet deze dan over de gehaktballen. Zorg er natuurlijk voor dat je eerst het keukenpapier verwijderd hebt ?.
  9. Laat de saus 2 tot 3 uur rusten.
  10. Voor het opdienen de balletjes 20 tot 30 minuten opwarmen in een gesloten schaal op 165°.
Delen
Categorieën: GastronomieRecepten

Translate »