We horen de laatste tijd meer over oranje wijnen. En inderdaad, die zien er oranje uit, soms zelfs wat troebel. Wat straffer is, oranje wijnen bestaan al zolang als er wijn bestaat, duizenden jaren dus. Het is witte wijn, die gemaakt wordt zoals… rode wijn. Bij de alcoholische gisting van de witte druiven laat men de schil gedurende langere periode weken in de wijnmost. Dit wordt soms gekoppeld met vinificatie in amforen. Door deze wijze van wijn maken, krijgt de witte wijn tannine, meer kleur, structuur en body, smaak en intensiteit. Oranje wijnen kunnen dus perfect maaltijden begeleiden en hoeven zich niet te beperken tot aperitief of voor bij vis.
Gastronomie
Elene’s balletjes in Saperavi-saus – Inspiratie Kupati (Georgische pittige worst 🙂)
Ingrediënten Voor 4 tot 6 personen. 600 gr rundergehakt300 gr varkensgehakt2 uien (rood) – zeer fijn gesneden4 teentjes knoflook – zeer fijn geplet of gehakt½ bosje verse koriander (zeer fijn gehakt)200 gr droge berberries3 sl Lees meer…