Dit artikel werd geschreven door Merijn in wijnvoornu.nl.

Een aantal tips om je bewaarwijnen goed te houden.

Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt.

Het grootste gevaar bij het rechtop staan van een fles wijn is dat de kurk uitdroogt. Bij uitdroging krimp de kurk en komt er te veel zuurstof bij de wijn. Dit versnelt het verouderingsproces en de wijn zal zich niet goed ontwikkelen en veel te vroeg op dronk zijn of zelf ‘stuk’ gaan. Met een slechte kwaliteit kurk gebeurt overigens hetzelfde.

De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming. De muffe geur daarvan kan door de kurk trekken. Dit geldt ook voor andere geuren zoals een sterke kelder geur of verflucht. Dit zal na jaren in je wijn terecht komen en de smaak en geur sterk beinvloeden.

De temperatuur moet tussen de 12 – 14 graden zijn om de wijn zich geleidelijk te ontwikkelen. Op kamertemperatuur ontwikkeld de wijn zich veel te snel.

De ruimte moet donker zijn. Zon en kunstlicht hebben negatieve invloed op de kleur en de smaak van de wijn. Als wijn jarenlang in een lichte ruimte wordt opgeslagen zal de wijn verkleuren. Dit is ook de reden dat rode wijn altijd in donkere flessen zit om het (zon)licht zoveel mogelijk tegen te houden. 

Vermijd trillingen. Oude wijnen hebben rust nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Bewaar daarom geen dure wijnen naast een drukke weg, een spoorweg of onder de trap.

Delen
Categorieën: Wijn

Translate »