De droge rode wijnen die gebruik maken van de beroemde Saperavi-druif worden graag gecombineerd met een elegant en tegelijk krachtig gerecht. Ik kies in de eerste plaats voor een vleesgerecht waar naast een lekker stuk rood vlees ook andere smaken aanwezig zijn.

Er zijn bepaalde regels die steeds moet volgen bij het voorbereiden van “mtsvadi”. Eén van de belangrijkste is de brandstof voor het vuur. Ook hier staat de druif opnieuw centraal. Het vuur wordt namelijk aangemaakt met gesnoeide druivelaarstakken. Deze branden zeer goed en geven extra aroma aan het vlees.

Het vlees prepareren doet elke persoon volgens zijn eigen smaak, maar in de meeste gevallen wordt het vlees 5 tot 10 uur in een marinade – “basturma” – gelegd. Deze maninade wordt in de verschillende regio’s op verschillende manieren klaargemaakt. ook de grootte van de vleesstukken en het aantal stukken op een spiesje is regiogebonden. In Kacheti zijn de stukken bijvoorbeeld groter en vetter dan in andere regio’s. De meeste marinades worden gemaakt op basis van granaatappelsap, rode wijn, zout, zwarte peper, gemalen korianderbolletjes en veel gesneden uien.

Het grillen van vlees is een kunst die kennis en ervaring vereist. 

Het is een heel eenvoudig gerecht, maar met heel veel smaak. In Georgië wordt dit gegeten met brood en met de kruidige “tkemali” – pruimensaus. 

Voor wie geen vlees eet, is een ratatouille ideaal vervanggerecht bij deze Saperavi-wijn. Ook dat is een gerecht met veel smaak en intensiteit. De aubergine in dat gerecht zorgt bovendien voor voldoende kracht om de nodige harmonie te vormen bij deze wijn. 


We verwijzen nog graag naar ons artikel De juiste gerechten bij de juiste Georgische wijn. Dit artikel op de ElenQVino blog geeft een algemeen overzicht om de juiste gerechten aan de juiste Georgische wijnen te koppelen.

Delen
Translate »