Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen.

200 gr droge rode bonen (kidneybonen)
100 gr rode linzen
50-70 gr gemalen walnoten
2 kleine uien (rood en geel)
4 teentjes knoflook
½ bosje verse koriander
2 theelepels Khmeli suneli
1 cl blauwe fenegriek
1 koffielepel gemalen korianderzaad ( kinza)
⅓ koffielepel cayennepeper
½ koffielepel Georgisch saffraan
2-3 soeplepel zonnebloemolie of olijfolie
1 soeplepel witte wijnazijn
1- 1,5 koffielepel zout

Bereiding

Tip: Maak de lobio een paar uur vóór het eetfestijn. Dan zijn de smaken nog intenser.

  1. Ik laat de droge rode bonen een nacht of minstens 3 à 4 uur van tevoren weken in koud water. Zo worden de bonen beter verteerbaar en krijg je geen opgeblazen gevoel in je buik achteraf.
  2. Giet daarna giet het water af. Spoel de bonen en doe ze in een ruime pot met veel koud water.
  3. Kook gedurende ongeveer 1 uur op een laag vuur.
  4. De rode linzen week ik ook 2 tot 3 uur van tevoren in koud water. Ik giet het water af, spoel de linzen en kook ze ongeveer 20 tot 30 minuten in een ruime pot met voldoende water.
  5. Zodra zowel de bonen als de linzen gaar zijn, laat ik ze afkoelen. Hun vocht hou ik nog even bij.
  6. Hak nu de uien zeer fijn en stoof ze in een pan met 2 soeplepels olie tot ze lichtbruin en zacht worden. Zet dan het vuur uit en voeg de uitgeperste teentjes knoflook toe terwijl de gebakken ui in de pan nog warm is.
  7. Mix de bonen en linzen in de blender. Als het mengsel te dik is, voeg dan een beetje vocht van de bonen toe. Het mengsel moet de consistentie van zure room hebben.
  8. Neem een grote kom en meng de gemixte bonen en linzen met uien, knoflook en gemalen walnoten.
  9. Snij de verse koriander fijn (alleen blaadjes) en voeg toe bij de rest.
  10. Meng alles goed dooreen en roer er ook de droge kruiden er doorheen.
  11. Tot slot azijn en zout toevoegen volgens smaak.
  12. Proef en voeg desgewenst extra cayennepeper en zout toe.
  13. Doe de ‘lobio’ in een mooie grote schaal en presenteer hem als een humus. Maak hiervoor snel een
    kruidige olie. Meng een slok olie met Georgische saffraan en cayennepeper en giet deze over het mengsel. Versier hier en daar met een paar blaadjes koriander en stukjes walnoot.
Delen
Categorieën: GastronomieRecepten

Translate »