Hapje voor 4 tot 6 personen.
Nodig
* 2 grote aubergines
* 200 gr gemalen walnoten
* 1 grote gesnipperde ui
* 3 teentjes look
* 1 klein bosje verse koriander
* vruchten van een halve granaatappel
* zonnebloemolie of olijfolie
* 1 soeplepel witte azijn
* zout
* cayenne-peper (poeder)
* Georgische kruiden: Blauwe fenegriek, Georgische saffraan (kan perfect vervangen worden door Kurkuma en korianderpoeder) en, voor de liefhebbers van een pikante ervaring, poeder van rode pepers.
Bereiding van de aubergines
Aubergines in de lengte snijden, met zout bestrooien en minimum 2 uur laten rusten in een kom met een gewicht erop om het vocht eruit te krijgen. Nadien met de hand het vocht extra goed uit de aubergines persen en in een pan met veel olie bakken.
Een andere mogelijkheid is om de aubergines in de oven +/- 20 min. op 200° af te bakken.
Leg de gebakken aubergines vervolgens op keukenpapier.
Bereiding van de notenpasta
- 200 gr walnoten met een soeplepel blauwe fenegriek + 1 soeplepel Georgische saffraan + 1
soeplepel korianderpoeder in een keukenrobot malen tot fijn poeder. - Bak de gesnipperde ui in 2 soeplepels olie.
- Als de ui gebakken is, voeg dan de 2 teentjes geplette look toe en haal van het vuur af.
- Doe de gemalen walnoten bij de gebakken ui en voeg er de fijngesneden verse koriander en de cayenne-peper (volgens eigen smaak) aan toe.
- Doe er verder nog 1 soeplepel wijnazijn en wat zout bij.
- Zorg ervoor dat de massa goed smeerbaar is door er 1 à 2 lepels warm water aan toe te voegen.
- Als alles goed gemengd is, voeg je de vooraf schoongemaakte granaatappel toe en meng je nog eens alles goed door elkaar.
En verder …
Smeer de gebakken aubergineflapjes in met de notenpasta. Gebruik ongeveer 1 soeplepel per flapje.
Vouw dan ingesmeerde flapje samen of maak er een rolletje van.
De ingesmeerde aubergines laat je best minimum 2 uur rusten vóór gebruik.
We verwijzen nog graag naar ons artikel De juiste gerechten bij de juiste Georgische wijn. Dit artikel op de ElenQVino blog geeft een algemeen overzicht om de juiste gerechten aan de juiste Georgische wijnen te koppelen.